The Concrete Jungle

 

Syytön tyttörukka vankilassa...

Naisvankilaleffojen paatuneena ystävänä halusin kahlata tämänkin helmen läpi. Enkä kyllä pettynyt, ainakaan kamalasti. Elokuva alkaa, kun kaksi kaverusta pähkäilee kokaiinisatsin maahantuontia. Sitten toinen hepuista (Peter Brown) keksii, että laskettelukeskuksesta isketty hiihtotypykkähän voisi kuljettaa kaman suksissaan takaisin kotomaahan. Elizabeth (Tracey Bergmann) jääkin tullissa kiinni ja joutuu linnaan. Hämmentävässä kohtauksessa mies käy vielä vankilassa vakuuttelemassa rakkauttaan ja ihan vain sivumennen tarkistaa, että ethän vain kertonut kenellekään, mistä sait nuo sukset? Minun oli tarkoitus kuljettaa nuo huumeet maahan, jotta saisimme rahaa mennä naimisiin. Eukko on niin tyhmä, että uskoo tämän kaiken ja istuukin pian pahamaineisessa naisvankilassa vuosien tuomiotaan.

Tässä elokuvassa ei ole mukavia miehiä...

Ensimmäiseksi hänet ohjataan eristysselliin, seuraavan kahden viikon ajaksi ja kohtaaminen sellitoverien kanssa sujuu vankilaelokuvista tutulla kaavalla. Cheeks (Carole Ita White) laukoo hyviä vankila-anekdootteja ja Spider (Aimee Eccles) vaikuttaa aavistuksen lesbahtavalta ja hyökkäävältä kovikselta. Pikku kinan jälkeen Elizabeth viedään vankilanjohtajan puhutteluun.

 

Niin... Mitä asiaa? Vankilanjohtaja Fletcher on kiireinen nainen.

Ylläripylläri vankilanjohtaja Warden Fletcher (Jill St. John) vaikuttaa ensin mukavalta, äidilliseltä tyypiltä, mutta taitaa oikeasti paskantaa kettinkiä. Rangaistukseksi kurittomuudestaan Elizabeth joutuu kuukauden vierailukiletoon. Tullessaan johtajan toimistosta Elizabeth tutustuu lähemmin päävartija Eyesiin (Kendall Kaldwell). Myös juonta avataan katsojalle, kun apulaisjohtaja Shelley Meyers saapuu johtajan puheille ja valittaa löytäneensä sairaalasiivestä vangin, joka kärsii heroiinin yliannostuksesta. Johtaja suhtautuu melko välinpitämättömästi tapaukseen ja vähättelee sitä selvästi. Hm... Olisikohan johtaja sekaantunut jotenkin tapaukseen?

 

Apulaisjohtaja vainuaa että vankilassa on jotain mätää.

Seuraa hauskaa sanailua tyyliin:

- Yhteiskunta lähettää tuhmat tyttönsä tänne ja kun minä yritän rangaista heitä, sinä sidot minun käteni.

-Vaikka joku olisikin syyllistynyt rikokseen, on häntä silti kohdeltava inhimillisesti.

Vankilan rutiini alkaa jotenkin sujua, kun Elizabeth kuuntelee Cheeksin vankilajorinoita erilaisten työtehtävien lomassa. Sitten eristysseilleily päättyy ja tytöt palautetaan yhteismajoitukseen muiden vankien kanssa. Ensin katsojalle näytetään vankilan kuningatarmehiläinen Cat (Barbara Luna) ja pian selviää, että tämä taitaa pyörittää jonkinlaista heroiinirinkiä vankien keskuudessa. Sen verran vilustuneilta muut vangit näyttävät. Sitten on vielä Voodoo-uskis, joka näkee enneunia ja varoittaa Catiä tulevista ongelmista. Elizabeth tutkiskelee siippansa valokuvaa iltahiljaisuuden jälkeen ja todistaa samalla kauan kaivatun lelleilykohtauksen.

 

Cat erottuu joukosta...

Aamulla ruokalassa Cat esittäytyy Elizabethille ja samalla Elizabeth tutustuu vanhempaan, Margo nimiseen vankiin. Ruokalassa viritellään pientä rotusodan uhkaa, kun Spider törmää mustiin muslimisiskoihin.

Cat käy tarjoamassa Elizabethille pikku palveluksen ja päästäkseen pesemästä vessanpönttöjä, Elizabeth hyväksyy tarjouksen. Iltasella Cat tarjoaa vielä karkkia tulokkaalle. Nyt hälytyskellojen tulisi soida jo kovaa ja koska Elizabeth ei itse älyä pelästyä, varoittaa sellitoveri Sweets (Sally Julian) tätä. Icy (June Barret) käy myös moikkaamassa ja paljastuu, että Icy on Catin kätyri.

Icy on Catin kovaotteinen kätyri.

Kun Margo ei pysty maksamaan heroiinistaan, päättää Cat kovistella tätä. Margo uhkaa paljastaa heporingin, jos ei saa shottiaan, joten Cat ja Icy kylmäävät tämän. Elizabeth todistaa tapauksen. Warden Fletcher moittii Catiä murhasta ja hepokuriirina toimiva Sweets niistää pikku viillot välistä.

Cat yrittää taivuttaa ”kirsikkaa” omakseen ja Elizabeth kieltäytyy moisesta kunniasta. Tästä Cat kimmastuu.

Seuraa kohtaus, jossa selviää, että ainakin Stone niminen vartija (Robert Miano) käyttää vankeja hyväkseen. Raiskaus näytetään rinnakkain erään naisvangin synnytyksen kanssa. (vankilassa on siis sellissä yksi viimeisillään raskaana oleva typsy!?) Kun syntyvä lapsi on vielä poika, alleviivataan varmaan miesten universaalia mulkkuutta ja kipua, jota ne naisille tuottavat. Tätähän vähän maalailtiin jo ekana yönä, kun Elizabeth tutkiskeli poikakaverinsa valokuvaa. Lesboilua sellikaverin kanssa, esitettiin selkeästi parempana vaihtoehtona, kuin kieron poikakaverin haikailu.

Apulaisjohtaja koettelee kepillä jäätä, josko Elizabeth tietäisi jotain Margon kuolemasta. Elizabeth ei vielä kuitenkaan uskalla vasikoida. Cat pakottaa Macy nimisen vangin Stonen petikaveriksi ja koska tämä ei heti suostu (muistammehan Stonen melko rajut liikkeet) pieksee Icy kätyreineen tämän. Ehkä Elizabethille alkaa vihdoin valjeta, mihin soppaan hänkin on sotkeutunut?

Danny saapuu visiitille ja kertoo huonot uutiset. Poikakaveri ei oikein onnistu vakuuttelemaan enää rakkauttaan ja Elizabeth alkaakin nyt nähdä siippansa todellisen muodon. Fletcher kuulustelee Elizabethiä apulaisjohtajan tapaamisesta ja alkaa epäillä typsyn salailevan jotain.

Juoni siis tiivistyy ja pian Icy käykin Spiderin avulla Elizabethin kumppuun . Partateräkäsittely jää haaveeksi, kun Elizabeth osoittautuukin kovaksi luuksi. Totaaliselta pieksennältä Icyn ja Spiderin pelastaa vain vartijan pamppu. Elizabeth herääkin pimeässä eristyssellissä ja kuulee miten Stone huhuilee Sweetsiä, aikoen bylsiä tätä heti, kun tämä pääsee eristyssellistään. Tuo kohtalo kuulostaa niin kamalalta, että mieluummin Sweets tappaa itsensä silkalla tahdonvoimalla, tai on sitten niin kovassa "kylmässä kalkkunassa", että päätyy naisvankien taivaaseen.

Eristyksissä vietetty aika näyttää ensin tehneen tehtävänsä, mutta pian selviää, että Elizabeth on palannut entistä kovempana. Uusi tuttavuus Kathrine (Sondra Currie) hieroo ruokalassa ystävyyttä ja Elizabeth joutuu taas apulaisjohtajan puhutteluun. Fletcher saapuu kesken kuulustelun ja Elizabeth joutuu vielä enemmän puun ja kuoren väliin. Icy piilottaa viilan Elizabethin patjan alle ja Fletcher löytää tämän sopivasti ratsiassa. Elizabethin ponnistelu pois vessaharjan varresta osoittautuu taas tuloksettomaksi.

Cat kertoo kävelypihalla Elizabethille huonoja uutisia Dannystä ja murhe on ylimmillään. Kun tähän rakoon Icy käy vielä nälvimään ruokalassa niin seuraa villi kissatappelu, jonka päätteeksi Elizabeth löytää itsensä taas eristyssellistä. Eyes ja Stone käyvät vielä pieksemässä tyttöparkaa ja naureskelevat demonisesti.

Mie tapan... mutta ensin harjaan hiukset...

Fletcher ja Cat joutuvat kiistaan rahasta ja Elizabeth joutuu Stonen vierailun kohteeksi. Apulaisjohtaja löytää kohta tytön puolikuolleena sellistään ja pomojen välillle sikiää lisää kiistaa. Kathrine menee tyhmyyksissään vasikoimaan Catille, että Elizabeth tietää jotain murhasta ja Elizabeth herää sairasosastolla kivan lääkärin hoteissa. Samaan aikaan Icy ja Cat yrittävät niitata Kathrinen hyväksi havaitulla menetelmällä, mutta tämä säilyykin elossa sairasosastolle asti. Katsojalle selviää, että nyt viimeinkin Elizabeth on kyllästynyt vankilassa rehottavaan mielivaltaan ja aikoo tehdä asialle jotain. Kammasta saakin hyvän teräaseen, mutta ensin kannattaa kyllä harjata hiukset. Pihalla käydään raivoisa kissatappelu, joka muuttuu mellakaksi. Mellakkaa rauhoitellaan mieskatsojien iloksi paloletkuilla. Vesi muuttaa tapahtuman märkä t-paita kisaksi ja mutapainiksi. Lopputaistelu vankilan kellarissa päättyy kun Cat törmää sähkökaappiin ja käristyy hengiltä.

Mellakantorjuntaa...

Ja mellakka muuttuu mutapainiksi.

Fletcher kosiskelee nyt Elizabethiä jatkamaan Catin uraa kuningatarmehiläisenä, mutta apulaisjohtajan tarjous kuulostaa paremmalta. Petollinen poikaystävä saa ansionsa mukaan, samoin Fletcher. Elizabeth pääsee vankilasta ja voi aloittaa elämänsä uudelleen, yhtä erikoista kokemusta rikkaampana.

Lopputeksteihin taitaa olla minuutti. Vankilanjohtaja vielä uhoaa, vaikka kalterit jo odottavat...

Asfalttiviidakko ei varsinaisesti tuo mitään erityistä lisää tähän genreen. Vallasta sekopäinen vankilanjohtaja, rikoksia tutkiva apulaisjohtaja, syytön päähenkilö, vankilan huumekauppaa ja prostituutiota pyörittävä jengijohtaja, ovat kaikki tuttuja juttuja tätä lajia seuraaville. Lesboilua mainostetaan melko häveliääsi, vaikka miesten pahuutta alleviivataankin aika suoraan. Tyttöjen välinen ystävyyskin esitetään vähän väkinäisesti. Erikoiseksi elokuvan oikeastaan tekee se, että siinä ei ole yhtään suihkukohtausta, jossa vankien rintavarustusta vilauteltaisiin. Paljasta pintaa näkyy oikeastaan vain kohtauksessa, jossa vartija Stone raiskaa vangin ja se ei ole mitenkään kiihottavaa katseltavaa. Onneksi sentään loppumellakka muuttuu mutapainiksi.

 

You are in prison now. No ”mam”s around here, just us bitches...