Cool Breeze

 

 

 

Tämä statisti esiintyy useissa Blaxploitaatioleffoissa, mutta hänen nimensä on IMDB unohtanut...

Etsiskellessäni hyvää Blaxploitaatioleffaa (ja samalla kartoittaessani Pam Grierin tuotantoa) törmäsin tähänkin rainaan. Laffa on jonkinlainen mustien versio kuuluisista rikoselokuvista, joissa lipevän herrasmiesvarkaan ympärille kootaan sekalainen sakki pikkukonnia, toteuttamaan jotain rahakasta keikkaa.

My name is Sidney ”Lord” Jones

Leffan fiksu herrasmiesvaras on Sidney ”Lord” Jones (Thalmus Rasulala, tuttu naama mm. Blaculasta, Friday Fosterista ja Bucktownista). Alussa ”Lord” pääsee lusimasta. Viimeisenä aamunaan sellissä, Lord tutkii jotain aikakauslehteä, jossa mainostetaan 3 miljoonan dollarin timanttikäätyä. Tästä Lord varmaankin saa idean varastaa kyseiset korut. Lord ei paljon ehdonalaissäännöistä perusta, vaan lentää heti San Franciscosta Losiin ja alkaa siellä vanhojen kontaktiensa avulla koota porukkaa ja rahoitusta keikkaansa.

Ensimmäisenä hän etsii käsiinsä vanhan kaverinsa, vedonvälittäjä Finianin (Sam Laws, mm. Hit Man, leffasta tuttu mörökölli) ja tämä avittaa Lordin isompien rahojen pariin. Isompien rahojen haltija Herra Mercer (Raymond St. Jacques) alkaa heti juonia miten saisi nuo rahat itselleen.

Näyttelen sikarikasta, mutta oikeasti olen korviani myöten veloissa, vaimoni on pyörätuolissa ja rakastajattareni 18-vuotias bimbo. Ei minullakaan niin helppoa ole...

Lihaksiksi palkataan Travis Battle (Jim Watkins) ja kuskiksi tämän velipuoli (Wally Taylor). Kaappimieheksi valitaan paikallinen pastori Roy Harris (Rudy Challenger, joka näytteli Hit Manissa elänilääkäri/pornotähteä)

Lihas

Kassakaappimiehellä on Jumala puolellaan...

Leffan surullisin kohtaus tulee, kun Lord haluaa päättää vankilassa alkaneen selibaattinsa ja Finian järjestää tälle hutsun. Maksullista naista näyttelee muutaman sekunnin kohtauksessa Pam Grier. Kuksimisen jälkeen Pam tuohtuu, ja syystäkin. Lord nimittäin käyttäytyy aika sikamaisesti naisia kohtaan.

Sano nyt jotain, senkin porsas...

Anna mun nyt polttaa tämä jouni rauhassa senkin bitch...

Juoni polveilee keskittyen välillä Travisiin, joka haaveilee jonkun pikkukylän futisjoukkueen varavalmentajuudesta. Travis myös välttelee jostain kumman syystä rakastavaa pikku hierojatypsyä. Mikä sopii elokuvan ”naisvihamieliseen” linjaan.

Hauska kohtaus kirkossa linkittää myös pastorin konnien suunnitelmiin. Pian keikka voikin alkaa. Poliisit ovat tietysti seuranneet Lordin toimintaan heti vankilastäpääsyn jälkeen ja ovat nytkin ihan kannoilla. Valkoiset poliisit esitetään kurjina idiootteina ja musta Lt. Brian Knowles ( Lincoln Kilpatrick) taas näiden armottomana kätyrinä, joka nousee omaa kansaansa vastaan.

Orjaisäntien kätyri, eli musta pollari.

Ryöstö toteutetaan rohkeasti Nixon naamarit päässä. (seikka joka olisi ehkä tuohon aikaan johtanut teloitukseen, kuten Travis leffassa mainitseekin. Mustien murtomiesten naamioituminen, valkoiseksi presidentiksi on hieno oivallus, mutta aika on syönyt naamarien tehoa, ehkä myös Point Break, niminen surffausryöstöleffa ja Millerin Dark Knight sarjakuva?) Kyseessä on siis murto koruliikkeeseen ja murtoa varten roistot kaappaavat bussin.

Nixonhan se siellä... Naamari olisi voinut kyllä olla himpun verran karismaattisempi...

Murron yhteydessä paikalle saapuva vartija laukaisee aseensa, niin että pastori saa luodin massuunsa. Muuten ryöstö sujuu hyvin.

Myöhemmin bussikuski saapuu kyttikselle raportoidakseen tapauksesta, mutta onneksi laitoksella on tungosta ja kuski pääsee avautumaan vasta möhään yöllä. Näin rosvot saavat etumatkaa, mutta pian pollarit pääsevät taas jäljille.

Tullessaan kaupittelemaan koruja Herra Mercerille, rosvoillemme selviää tämän kaksinaamaisuus. Tulitaistelun seurauksena toinen konnista, Tinker kuolee ja Travis saa myös luodin massuunsa. Nyt poliisit alkavat olla jo kovastikin oikeilla jäljillä ja loppu kuluukin kytiltä pakoilussa.

 Seuraa kolme juonikuviota. 1. Kytät hiillostavat Merceriä. 2. Travis yrittää

pakoon tyttöystävänsä kanssa ja 3. Lord koettaa selvitä myös pakoon omalla tavallaan.


 

Hölmöt kohtaukset top 5

1. Lord pyrkii Finianin puheille ja pieksee tämän kaksi kätyriä kadulla

2. Mercerin vaimo kitisee, kun Mercer menee avaamaan oven poliiseille. Hänellä on niin hauskaa, kerrankin ja sitten tulevat kytät sotkimaan hänen biljerdipeliään

3. Valkoisten poliisipamppujen typeryys bussikuskin kertomuksen päätteeksi.

4. Mercerin tyttöystävä huijataan vessasta muka savupommilla

5. Lord seuraa missikisojen kenraaliharjoituksia


 

Hauskoja yksityiskohtia: Kun Lt. Knowles ensin pieksee ja sitten yrittää juottaa Finianille väkisin Pacardia, ottaa Finian lopulta ”vesikidutuksen” päätteeksi pullosta huikkaa ihan vapaaehtoisestikin.

Hei Veli! Mitä vain, muttei Pacardia!!

Lord lähtee kesken pakomatkan (taksikuskin nukkuessa) silmäilemään tarkemmin mustien missikisojen kenraaliharjoituksia, jostain näyttämön kulisseista. Silmäpeli missiehdokkaiden kanssa on materiaalia, josta kannattaa tehdä mentaalimuistiinpanoja.

Kosketa kielelläsi ylähuulta...

Ja musta kissa tajuaa kyllä vihjeen...

Sitten kannattaa hymyillä koko hammasrivistöllä... hetkinen, mistä nuo kytät tuohon tupsahtivat?

Toinen paikalle saapuvista poliiseista näyttää aivan ilmetyltä Eddie Murphyltä. Tuskin hän kuitenkaan leffassa oli mukana. (nopea laskutoimitus kertoo että Eddie oli leffan tekohetkellä 11-vuotias)

Jos vartioit koruliikettä öiseen aikaan, kannattaa koputella kadulle pysäköidyn bussin ovea. Kuski voi antaa sinullekin huikat...

Poliisien saapuessa pidättämään pastoria, joutuvat nämä hautajaisiin. Kanttori hämää poliiseja aika helposti. Eeei pastori missään murtokeikalla ollut.. joutui katutappeluun ja kuoli. Poliisikomentaja ja pormestarikin ovat tulossa hautajaisiin... Pollarit sieppaavat heti kukkalaitteen seinältä ja lähtevät ojentamaan sitä surunvalittelujen kera nuorelle leskelle.

Pam Grier näyttää elokuvassa kauniit rintansa, mutta piipahtaa kohtauksessa vain muutaman sekunnin. Sekin on nöyryyttävää, Pam rukka. Tässä leffassa hän käväisi the Big Birdcagen ja Women in Cages leffojen välissä, joten parempaa ei varmaan ollut tuolloin tarjolla. Jopa Hit Manissa Pamilla oli astetta parempi rooli.