Friday Foster

Lempinäyttelijäni Pam Grier tähdittää tätäkin blaxploitaatiopläjäystä, mikä on hyvä, sillä ilman Pamia, tuskin olisin tätä(kään) roskaleffaa tullut katsoneeksi. Pam esittää ex-huippumallia, nykyistä Glance lehden valokuvaajaa Neiti Friday Fosteria. Friday kuvataan melko löyhämoraalisena tyhjäpäänä, joka sopii minulle, vaikka välillä tuleekin ikävä Sheba Babyn, Coffyn tai Foxy Brownin kuumaa ja tylyä sielusiskoa. Pam näyttelee edelleen loistavasti ja koska leffaan on uhrattu enemmänkin rahaa, sekä myös muita hyviä (mustia) näyttelijöitä, selviää satunnainen televisionkatsojakin elokuvan hölmöjen kohtauksien yli.

Jeissys... tämähän on väijytys!

Juoni alkaa uudenvuoden aattona. Fridayn pomo komentaa Fosterin kuvaamaan lentokentälle salaa saapuvaa Blake Tarr nimistä mustaa miljonääriä (Thalmus Rasulala, tuttu mm. Blaculasta ja Bucktownista) Pahat roistulit ovat kuitenkin saaneet vihiä miljonäärin paluusta ja väijyttävät tämän. Miljonääriä ammutaan ja Friday valokuvaa tulitaistelun. Yksi roistoista (Carl Weathers, 80- luvun musta miestähti mm. Predator, Rocky II, III, IV jne.) joutuu filmille. Tämäkös roistoa kismittää. Suutuspäissään mies pistää hengiltä Clorils Boston nimisen mallin (Rosalind Miles), joka taisi muutenkin olla sotkeutunut koko hommaan.

Pahikset pukeutuvat poliiseiksi... elokuvassa ja tosielämässä...

Juoni polveilee ja vaatii Fridayta ja tämän avuksi rientävää yksityisetsivää Colt Hawkinsia (Yaphet Kotto, mm. Alien) useita kertoja kävelemään muotiguru Madame Renan (Eartha Kitt) pukuhuoneeseen ja joka kerta katsoja palkitaan väläyksellä jonkun mallitypykän tisseistä :)

Kuuma muotinäytös.

Hetkinen... Olitteko suihkussa alasti, kun se roisto hyökkäsi kimppuunne, vai olitteko kietoutunut pyyhkeeseen?

Pian Friday selvittää tiensä Washingtonin poliitikkopiireihin. Washingtonissa piipahdetaan homobaarissa jossa Friday yritetään taas hiljentää. Tiedonmuruilla eteenpäin puksuttava Friday änkeää kuitenkin poliitikkojen illalliskutsuille ja sieltä senaattori David Lee Hartin sänkykamariin. Tämä liikku kannattaa, ainakin siinä mielessä että tappaja yrittää yhä sinnikkäämmin päästää Fridayn päiviltä.

Hitsi jos hänellä ei olisi niin isoja hinkkejä, olisin jo luovuttanut. Kuka näitä roistoja jaksaisi jahdata ympäri kattoja, jos ei olisi edes jotain toivoa Neiti Fosterin piparista?

Tarina menisi tylsäksi, jolleivat musiikit ja hauskat sivuhenkilöt kantaisi sitä osaltaan eteenpäin. Friday on nimittäin melko rohkea syöksymään rosvojen perään, mutta tosipaikassa kaipaa yleensä jonkun miehen rinnalleen.

Antaisinko senaattorille piparia? Hmm.. se vähän riippuu...

Sivuhenkilöistä mainittakoon Fridayn pikkuveli, joka harjoittaa ”mustaa kapitalismia” keräämällä Fridayn ihailijoiden toimittamia lahjoja ja diilaamalla niitä sitten eteenpäin. Ihailijoista puheenollen ,lahjojaan pikkuveljelle syytää Fancy Dexter niminen parittaja, joka hamuaa Fridayta ”talliinsa”. Fridayin peppua pääsee puristelemaan myös pastori Franklin (Scatman Crothers).

Tervetuloa seurakuntaani, joka sunnuntai ja arkenakin Neiti Foster...

Senaattori jää rannalle ruikuttamaan, kun miljonääri Blake Tarr hurmaa Fosterin rahoillaan ja lentävällä härvelillään.

Arkkikonna haluaa senaattoriksi senaattorin paikalle...

Friday keksii kuka on konnuuksien takana ja saapuu lopputaisteluun varastamallaan maitoautolla kaahaten. Fridayn onneksi paikalle saapuu myös miljonääri konepistoolikätyreineen ja rosvot joutuvat kiipeliin.

Me mustat ammumme lonkaltakin paremmin, kuin nuo valkoiset mutsinnussijat ...

Lopussa ilman neiti Fosterin kuumaa lempeä jääkin vain Hawkins, mutta hänelläkin on toivoa.

Helikopterini tekee vaikutuksen tyttöön kuin tyttöön.. Miten on, meille vai teille?

Youtube tulee apuun

Harmittelin itsekseni kun en voi jakaa kanssanne elokuvan mahtavaa ääniraitaa ja erityisen hienoa muotinäytöskohtausta. Sitten googlettelin elokuvaa ja juutuubista tärppäsi. Toivottavasti linkki toimii vielä huomennakin.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Y_rOUmuKJHA

Parittaja parhaasta päästä: Fancy Dexter

 

Pikkuveli on aikamoinen luukuttaja

 


Hölmöt kohtaukset top 5

  1. Salamurhayritys lentokentällä

  2. Oikeastaan kaikki pukuhuonekohtaukset mallitoimistolla

  3. Washingtonin homobaarikohtaus

  4. Outo tappaja käristyy autoonsa

  5. Homobaarinpitäjä liiskaantuu puhelinkioskiinApuaaaa... tuo viiksekäs tappajahan musertaa minut rekka-autolla!

 

Hauskoja huomioita: Kun salamurhaaja Yarbro antaa lentokentällä kätyreille aseet, ehtii joku viritellä pistoolia jo ennen kuin saa siihen luoteja. Pistoolit ovat antiikkisia ”Ukkomausereita” ja jokainen mies saa niihin noin 5-6 luotia. Tulitaistelussa niillä paukutellaan huomattavasti enemmän.

Yksi Yarbron luodeista osuu selvästi Miljonääri Tarria keskelle rintaa. Veri roiskuu ja hän haavoittuu vakavasti. Myöhemmin elokuvassa ei enää palata tähän pikku yksityiskohtaan vaan näytetään jopa mies ylävartalo paljaana, ilman arpea tms..

Takaa-ajo kattoja pitkin johdattaa Hawkinsin ja Yarbron nyrkkitaisteluun. Tappelun päätteeksi Hawkins ampuu Yarbroa, ensin kerran, sitten kahdesti ja vaikka mies ei näytä enää vähimmässäkään määrin uhkaavalta, päättää Hawkins ampua tähän vielä hieman lisää lyijyä. Tylyä menoa.

Lopputaistelussa mustaksi värjätty pääpahiksen kätyri syöksyy käsittämättömän rohkeasti ikkunan läpi huoneeseen, jonne mustat poliitikot ovat kokoontuneet. Hauska yksityiskohta on että mustat ”johtajat” ovat tulleet hieromaan sopua ja rauhaa, mutta jokainen on ottanut mukaansa pumppuhaulikon, tai sitten pastori Franklinilla on niitä kaapit pullollaan.

Pam Grier näyttää elokuvassa anteliaasti sulojaan. Ensin suihkussa, kun murhaaja yrittää yllättää hänet, sitten senattori Hartin kanssa muhinoidessa ja vielä kerran, kun miljonääri Blake Tarr kellistää hänet buduaariinsa.